De voordelen van glasvezel op een rijtje

In heldere mensentaal uitgelegd

Glasvezel wordt na jaren stilstand eindelijk weer in rap tempo uitgerold. Het betreft fiber to the home netwerken (FTTH) waarbij hele stadsdelen, en dorpen worden voorzien van glasvezel. Zowel woningen als bedrijfspanden. De stoep gaat open, min of meer alle panden krijgen een eigen glasvezel kabel en de stoep gaat weer dicht. Tot slot monteert een aannamer de glasvezel af in het pand. Daarna kan er een internetaansluiting op de glasvezelkabel worden aangevraagd.

Naast glasvezel zijn er drie hoofdopties voor breedband internet in Nederland: DSL, coax kabelinternet of 4G. De optie voor glasvezel huurlijnen laten we hier even buiten beschouwing, want deze lijnen hebben hebben eenmalige en maandelijkse tarieven die vele malen hoger liggen en kennen veelal langdurige contracten.


Wat zijn de voordelen van glasvezel voor de zakelijke gebruiker?

1. Keuze en prijsstelling

In tegenstelling tot coax kabelnetwerken, bijvoorbeeld die van Ziggo, zijn de FTTH glasvezelnetwerken voornamelijk open netwerken. KPN Netwerk, Delta Netwerk en Open Dutch Fiber laten bijvoorbeeld meerdere providers internetverbindingen aanbieden op hun glasvezelnetwerken. Dat zorgt voor keuze. Keuze voor budget en keuze voor gewenste opties. En ook keuze voor providers die voornamelijk de zakelijke markt bedienen.

De prijzen van zakelijke abonnementen op glasvezelverbindingen liggen vaak lager dan die van coax kabelinternet abonnementen. Zeker als extra zaken zoals vaste IPv4 adressen en IPv6 blokken gewenst zijn op de verbinding.

2. Snelheid, latency en afstand

Glasvezel is sneller dan DSL, coax en 4G.

Bij glasvezelverbindingen zijn de download én upload snelheid gelijk. Dat noemen we een symmetrische verbinding. De uploadsnelheid bij glasvezel ligt vele malen hoger dan wat er technisch mogelijk is met DSL en de huidig toegepaste coax techniek. Zowel KPN als Delta rollen nu XGS-PON glasvezelnetwerken uit waarop providers symmetrische snelheden tot 1gbit (1000mbit) kunnen leveren. Deze netwerken zijn echter al klaar voor symmetrische snelheden tot 10gbit. Het is dus een redelijke aanname dat er in de nabije toekomst hogere snelheden geleverd gaan worden. Coax haalt 1000mbit download, maar de upload is niet in verhouding. Op dit moment haalt bijvoorbeeld het duurste Ziggozakelijk pakket slechts 50mbit upload. Dat is 20x minder! DSL haalt slechts 30mbit onder ideale omstandigheden. Dat is 33x minder!

Glasvezel kent een lagere latency dan DSL, coax of 4G.

Latency - ook wel bekend als pingtijd - is de transporttijd waarin een datapakketje heen en weer gaat over de verbinding, tussen jouw router en de bestemming op het internet. Elke verbinding is gebaat bij een lagere latency. Door de lage latency laden en reageren websites sneller op elke muisklik en klinken VOIP verbindingen nog beter. Daarom voelt bijvoorbeed het bezoeken van websites op een 100mbit glasvezel verbinding sneller aan dan op een 10x snellere 1000mbit coax verbinding.

Bij glasvezel speelt afstand geen rol meer.

DSL is hier zeer gevoelig voor. Hoe verder de wijkkast of KPN centrale van het pand is verwijderd, hoe langer de DSL koperkabel en hoe lager de maximaal haalbare download- en uploadsnelheid. Wil je in de buurt van de maximale DSL snelheid komen (voor KPN is dat 100mbit download en 30mbit upload) dan moet de kabel niet langer dan 100 meter zijn. Daarna gaat het snel bergafwaarts met de haalbare snelheden.

Bij coax kabelinternet speelt dit niet echt een rol, behalve als je in een buitengebied zit. Dan is de kans dat je bent aangesloten op coax kabel laag.

Bij 4G speelt afstand niet echt een rol. 4G is is echter storingsgevoelig als het pand zich bevindt in een gebied met slechte 4G dekking of als er door drukte overbelasting is op de lokale 4G mast. Mobiele bellers krijgen vaak zelfs voorrang op het netwerk. Dat heeft allemaal impact op de stabiliteit van de verbinding.

3. Storingsgevoeligheid

Glasvezel kabels zijn minder storingsgevoelig. DSL en Coax maakt gebruik van bestaande en soms oudere kabels waarover elektrische signalen lopen. Oude DSL- en coaxkabels met beschadigde of poreuze mantels kunnen daardoor soms met nat weer voor storingen zorgen. Koperen DSL kabels kunnen bovendien gestoord worden door naburige kabels in de grond. Dat heet interferentie.


Samengevat:

Glasvezel geeft de snelste ervaring, met kleinste kans op storingen tegen een aantrekkelijk tarief. De keuze voor glasvezel is daarom een logische keuze.

We werken allemaal meer en meer in de cloud en zijn afhankelijk van onze internetverbinding. Werken in de cloud - bijvoorbeeld in Google Workspace, Microsoft 365 of Dropbox for Business - is veel fijner met een hoge symmetrische download- en uploadsnelheid. Zeker als er meerdere mensen tegelijk op kantoor werken en de verbinding ook gebruikt wordt voor zaken als VOIP en Teams videocalls. Bovendien hebben WeTransfer en online backups baat bij een hogere upload snelheid. Het duurt immers vele malen minder lang om een backup of groot bestand te versturen.

Interesse gekregen?   Een plan bespreken?   Heb je een vraag?  

Neem gewoon contact met ons op.  Bel 0255 540020. We staan je heel graag te woord!